Ihan scifiä hoitoa

Muita Scifi-faneja siellä? Kävin tänään kolmannessa hoitokerrassani Meilahden sädehoitoklinikalla ja täytyy sanoa, että sädehoito on mielestäni ehkä siistein tapa saada tehokasta hoitoa. Itselläni hoito kohdistuu aivoihin, joten kirjoitan tekstin tästä kokemuksesta käsin.



Sädehoito ei sanana kertonut itselleni etukäteen juuri mitään. Säteilyllä viitataan hoidossa käytettävään korkeaenergiseen, ionisoivaan säteilyyn. Tämän voimakkaan säteilyenergian tarkoituksena on tuhota syöpäsoluja estämällä niitä jakautumasta sekä kasvamasta. (Palva, Rosenberg & Saarilahti 2018.)

Koska hoidossa käytetään voimakasta säteilyä, joka vaikuttaa myös kasvainten ympärillä oleviin terveisiin kudoksiin, on selvää, että hoito on järjestettävä mahdollisimman turvallisesti. Tämän vuoksi ennen varsinaisten hoitojen aloitusta kävin sädehoitoklinikalla ensin valmistavissa toimenpiteissä.


1. MRI

Ensin oli vuorossa aivojen kuvantaminen magneettikuvauksena, jotta saatiin selville, missä tarkalleen ja kuinka monta etäpesäkettä aivoissani oikein lymyää. Tiedossa oli, että aivoissa oli ainakin yksi hieman kookkaammaksi kasvanut metastaasi ja kuvauksella pyrittiin varmistamaan, että uusia yllätyksiä ei löydy.

2. SÄDEHOITOLÄÄKÄRI

Siihen jännitykseen ja kuristavaan tunteeseen ei ikinä totu, kun istuu lääkäriä vastapäätä ja odottaa kuulevansa kontrollikuvien tulokset. Kuvissani näkyi 3 metastaasia, eli se yksi tiedossa ollut kookkaampi ja vain 2 huomattavasti pienempää. Se on hyvä uutinen. Kaikki 3 pitäisi saada hoidettua pois viidellä hoitokerralla. "Haluatko nähdä kuvat?" "Kyllä kiitos!"

3. HOITAJAN TAPAAMINEN

Tämän jälkeen lääkäri opastaa minut hoitajan luokse, joka kertoo minulle vielä tarkemmin, mitä sädehoito kerrat tulevat sisältämään. Kertoo, miten ilmoittaudun ensimmäisellä kerralla ja että sen jälkeisillä hoitokerroilla voin aina kävellä suoraan hoitohuoneeni oven eteen odottelemaan. Hoitokerroilla on mukana aina samat hoitajat ja hoito tapahtuu samassa huoneessa, samalla koneella joka on ohjelmoitu juuri minua varten. Saan esitteen, tiedot yleisimmistä sivuvaikutuksista ja taas tilan kysyä, mitä haluan. Koen kuitenkin hoitajan kertoneen niin kattavasti, että olen valmis siirtymään seuraavaan valmistelevaan toimenpiteeseen. Eli maskin tekoon, joka tehdään jokaiselle potilaalle henkilökohtaisesti kun sädehoito kohdistuu pään tai kaulan alueelle.

4. MASKI

Sädehoitomaskin teko kuulosti mielestäni ensin hieman kauhistuttavalta ajatukselta. Mutta en olisi ikinä uskonut, että koin sen niin miellyttävänä mitä se oli. Myös tässä lääkäri kertoi ensin rauhallisesti, mitä hän tulisi tekemään ja esitteli miltä valmis maski tulisi näyttämään. Sain laskeutua hoitopöydälle ja rentoutua. Pääni oli rennosti muotin päällä ja sekä pääni alle että kasvojeni päälle laskettiin lämmin, vesihauteessa pehmennyt muoviseos. Koin lämpimän hauteen kasvoillani rentouttavana ja itse muotoilu tuntui myös mukavalta. Lopputuloksena lähes nukahdin tähän "kasvohoitoon." Loppujen lopuksi muotti kuivuessaan kiristyi siis pääni ja kasvojeni muotoon.

5. TT-KUVAUS MASKIN KERA

Maskin teon jälkeen menin se mukanani vielä viimeiseksi aivojen TT-kuvaukseen, jossa maski aseteltiin ensimmäistä kertaa tiukasti paikalleen pöytää vasten ja siihen tehtiin vielä merkinnät, jotta tarkat hoitopaikat olisivat selvillä hoitojen alkaessa. Tämän jälkeen olin viimein vapaa lähtemään kotiin monen syöpäklinikalla vietetyn tunnin jälkeen. Sinä päivänä tuli nukahdettua sohvalle kaikkensa antaneena.

AVARUUSALUKSESSA


Varsinaiset sädehoidot alkoivat siis tällä viikolla. Tänä aamuna kävin kolmannessa hoitokerrassani. Hoidot ovat sujuneet hyvin ja täytyy kyllä sanoa, että hoitajani ovat olleet aivan ihania. Olin lukenut eräästä facebookryhmästä kokemuksia sädehoidosta ja miten moni on tuntenut ahdistavaksi sen, miten kireän maskin kanssa pää "pultataan" pöytään kiinni. Itse taas olen kokenut tämän tuovan turvaa. Koen, että olen tiukasti, turvallisesti kiinni pöydässä enkä voi mitenkään vahingossa heilauttaa päätäni väärään suuntaan. Toiseksi, hoitajat toistavat aina saman: napakka saa olla, sattua ei koskaan saa. Toisella hoitokerralla olin laittanut hiuksiini letin ja tämä pieni muutos oli jo omiaan siihen, että maskia piti hiukan löysätä. Sain silloin myös otsaani upean verkkotatuoinnin. Tästä ymmärtää ehkä parhaiten, miten millin tarkkaa puuhaa tuo on. Tänä aamuna hiusten ollessa vapaana, koin että maski tuntui taas paremmalta.

Kiitos ihanille hoitajille avaruusalukseni ja scifi-hetkeni kuvaamisesta!

Itse hoitoa ei voi mitenkään tuntea. Se on täysin kivutonta ja kestää n. 10-15 minuuttia kerrallaan. Iltaisin päätä on kyllä särkenyt ja päänahka on tuntunut hieman herkemmältä. Olen myös ollut hyvin väsynyt, toisaalta se menee myös tämän hetkisen lääkityksen piikkiin. Vielä sädehoitojen ajan minulla on aika iso kortisoni- sekä epilepsialääkeannokset käytössä, sillä sädehoito saattaa tehdä aivoihin lisää turvotusta. Kortisonilla pyritään pitämään tämän aiheuttamat oireet sekä itse turvotus kurissa. Ymmärsin, että sädehoidon sivuoireiden ilmaantuvuus on hyvin yksilöllistä (yllättäen!) ja osa oireista saattaa ilmaantua vasta viikkoja, jopa kuukausia tai vuosia hoitojen jälkeen. Tämä on tietty se, mikä vähän mietityttää. Ja se, minkä verran hiukset oikeasti ohenevat. Yleisesti hiuksia kai pitäisi lähteä vain paikallisesti juuri sädetyskohdasta (n. pienen kolikon verran) mutta ei ole kai harvinaista, että niitä voisi alkaa lähteä myös enemmän. Tätä jään siis seuraamaan myös mielenkiinnolla, kuinka juuri minun käy. Nyt jo huomaan, että ohimoilta on nähtävissä ohentumaa hiuksissa.

Sädehoito on siitä hieman turhauttava hoitomuoto, että mikäli sairaala sijaitsee  hiemankin kauempana kotoa, niin sinne on kuitenkin matkattava sen 10-15 minuutin hoitokerran takia. Itse kuljen Vantaalta Meilahteen. Rakas aviomieheni on vihkiytynyt hovikuskikseni. Toisaalta hoitokerta on tosiaan aina niin lyhyt, että toisen ei tarvitse tuskastua odotteluun.

Muistaako kukaan muu niitä tuotteita, joissa oli aina täydennetty erilaisilla päätteillä lause "Rakkautta on...?" Itse olen täydentänyt sen tällä viikolla näin: "Rakkautta on kuskata vaimoa sädehoitoihin."

Hyvää viikonloppua!

Viivi






Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten syöpäni löydettiin?

Alas, ylös, alas