Mikä ihmeen ALK-positiivinen keuhkosyöpä? Keuhkosyövästä asiaa.

Yleistä keuhkosyövistä

Keuhkosyöpä on miesten toiseksi ja naisten neljänneksi yleisin syöpämuoto Suomessa. Naisilla keuhkosyövän ilmaantuvuus on jatkuvasti lisääntynyt 2000-luvulla. Keuhkosyöpä aiheuttaa eniten syöpäkuolemia miehillä ja naisilla toiseksi eniten. Keuhkosyövän tärkeimmäksi riskitekijäksi mainitaan edelleen tupakointi. Keuhkosyöpäseulontoja tehdään vain "suuren riskin" potilaille. Varhaisvaiheen keuhkosyöpiä pystytään löytämään TT-seulonnalla. Keuhkosyövän oireet ovat usein jo myöhäisoireita ja viittaavat levinneeseen tautiin. Osa keuhkosyövistä voidaan löytää oireettomina vahingossa. (Lähde: https://www.kaypahoito.fi/hoi06050#readmore)

Itsellähän oireina olivat pitkittynyt yskä, hengenahdistus, oikeasta keuhkosta kuuluva "porina"(miehen sanoin kuulostin kahvinkeittimeltä), yhden aamun veriyskökset sekä loppuvaiheessa myös laihtuminen ja juuri ennen diagnoosia keuhkokuume. Lisäksi minulla oli ruokahaluttomuutta ja kovaa väsymystä. Lisäksi kylkiluiden päälle tietään puskenut kasvain aiheutti kylkeeni kovaa, pistävää kipua syvään hengittäessä, jota luulin ensin lihaskrampiksi. Nämä ovatkin tyypillisiä, jo levinnneen keuhkosyövän oireita.



Ja se ALK?

ALK-positiivisen keuhkosyövän yleisyys on noin 1 25:stä ei-pienisoluisesta keuhkosyöpätapauksesta. Ei-pienisoluinen keuhkosyöpä on kaikkein yleisin keuhkosyöpätyyppi. ALK-positiivisuus löytyy yleensä nuoremmilta, alle 55-vuotiailta, tupakoimattomilta keuhkosyöpäpotilailta. (Lähde: https://lcfamerica.org/lung-cancer-info/types-lung-cancer/alk-positive-lung-cancer-2/)

ALK-mutaatio on geneettinen muutos keuhkosolujen DNA:ssa, joka aiheuttaa näiden solujen epänormaalia kasvua ja lopulta saa ne käyttäytymään syöpäsolujen tavoin. Kun nämä syöpäsolut alkavat keuhkossa kasvaa, ne leviävät todennäköisesti myös muualle kehon osiin. Verrattuna moniin muihin mutaatioihin jotka voivat saada syövän kasvamaan, ALK-mutaatio on yksi parhaiten hoidettavista, koska sillä on usein hyvä vaste täsmähoitoon.(Lähde: https://lcfamerica.org/lung-cancer-info/types-lung-cancer/alk-positive-lung-cancer-2/)

ALK-mutaation vamistuttua syöpänäytteestä mietitään siihen sopivin täsmähoito. Mikäli keuhkosyöpä ei ole kerinnyt levitä ja on varhaisessa vaiheessa, voi kyseeseen tulla leikkaushoito. Mikäli se on jo kerinnyt levitä, aloitetaan yleensä täsmälääkitys, joka on kohdennettu juuri ALK+ -mutaatioon, joka estää syöpää kasvamasta sekä leviämästä. Nämä lääkkeet on todettu hyvin toimiviksi ja osalla valmiste toimii kuukausia, osalla usein jopa vuosia. Kuitenkin lopulta suurin osa näistä lääkkeistä lakkaa toimimasta, sillä syöpäsolut voivat kehittää lääkkeeseen vastustuskyvyn ja alkaa kasvaa uudestaan. Hyvät uutiset ovat, että näitä lääkkeitä kehitetään jatkuvasti lisää. Muita hoitomuotoja ovat sädehoito, kemoterapia sekä immunologinen hoito (hoidossa käytetään omaa immuunipuolustusta).(Lähde: https://lcfamerica.org/lung-cancer-info/types-lung-cancer/alk-positive-lung-cancer-2/)

Kuten olenkin kertonut, itseäni hoidetaan tällä hetkellä Alecensa-nimisellä täsmälääkkeellä. Viikko sitten havaittu metastaasi aivoissa kuitenkin tuhotaan sädettämällä ja minulla on sellainen olo, että ei varmaan tule jäämään viimeiseksi sädehoitojaksoksi se. Toiveissa on, että sädettäminen avaa täsmälääkkeelle paremman pääsyn aivoihin, jotta valmistetta ei tarvisisi lähteä vaihtamaan. Olen sietänyt lääkettä yllättävän hyvin ja minulle ei ole tullut juuri mitään hyvin yleisiä sivuoireita.

Mikäli ALK-positiivinen keuhkosyöpä kiinnostaa lisää, niin kannustan tutkimaan englanninkielisiä sivuja. Suomeksi tietoa on tarjolla todella vähän. Esim. googlettamalla ALK-positive lung cancer löytää paljon tutkimustietoa.


Kuvan lähde: https://drbhnglatest.com/2018/06/07/better-practice-improving-first-line-treatment-against-stage-4-alk-positive-non-small-cell-lung-cancer-nsclc/







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten syöpäni löydettiin?

Alas, ylös, alas